Lekker leren in de juiste brugklas

Om een juiste keuze te maken voor het vervolg in het voortgezet onderwijs is de brugklas heel belangrijk. Hier vind je een overzicht met de niveaus, brugklassen en leerwegen. Daaronder staat elke brugklassen kort beschreven.

Praktijkonderwijs

Op het praktijkonderwijs (pro) krijg je veel praktijkvakken. Je leert bijvoorbeeld koken, houtbewerken, technische vaardigheden, tuinieren en werken met dieren. Je hebt ook theorielessen zoals Nederlands, Engels, rekenen/wiskunde en je leert plannen. De kracht van praktijkonderwijs zit in de persoonlijke benadering en kleine klassen. Je krijgt de lesstof op je eigen niveau. We kijken goed naar hoe jij het beste uit jezelf kunt halen. Samen met jou gaan we op zoek naar een passende baan of vervolgopleiding. Je kunt ook een startkwalificatie halen: diploma mbo-1.

Pro/basis

In de tweejarige brugklas pro/basis (praktijkonderwijs/vmbo-basis) krijg je twee jaar de tijd om te kijken wat het beste aansluit bij jou behoefte en mogelijkheden. Na twee jaar stroom je door naar 3 praktijkonderwijs of 3 vmbo-basis. Jouw meester of juf van de basisschool kan inschatten of deze brugklas een goede plek is voor jou.

Vmbo basis

De basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis) is voor leerlingen die graag leren door te 'doen'. Naast theoretische vakken, maak je in de onderbouw kennis met verschillende beroepsgerichte vakken aan de hand van thema's. Elk thema staat een aantal weken op het programma. Daardoor kun je goed kiezen met welke je verder wilt in de bovenbouw. In de bovenbouw krijg je 12 uur per week praktijkvakken. 

Vmbo kader

De kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader) zit qua niveau tussen vmbo-basis en vmbo-gt in. Naast de theoretische vakken, maak je in de onderbouw kennis met verschillende beroepsgerichte vakken aan de hand van thema's. Elk thema staat een aantal weken op het programma. Daardoor kun je goed kiezen met welke je verder wilt in de bovenbouw. In de bovenbouw krijg je 12 uur per week praktijkvakken.

Vmbo gt

Bij de gemengd theoretische leerweg (vmbo gt) ligt de nadruk vooral op de theorievakken. Met name in de bovenbouw hebben deze leerlingen meer theorie dan in de andere vmbo-leerwegen. In de bovenbouw heb je 5 uur per week praktijkvakken. Om een goede keuze te kunnen maken voor de praktijkvakken maak je kennis met verschillende beroepsgerichte vakken aan de hand van thema's. Elk thema staat een aantal weken op het programma. Daardoor kun je goed kiezen met welke je verder wilt in de bovenbouw.

Gt/havo

Het verschil tussen vmbo-gt en havo zit in niveau en tempo. Als jouw leerkracht ziet dat je nog groeit in je leren en daardoor misschien wel havoniveau aankunt, kun je naar de brugklas gt/havo. Het programma is aangepast in manier van werken, tempo en toetsen, zodat jij tijdens dit jaar kunt ontdekken of vmbo-gt of havo bij je past. Na de brugklas stroom je door naar 2 vmbo-gt of 2 havo. De brugklas gt/havo zit in het vmbo-gebouw.

Havo/vwo

Heb je een havo, havo/vwo of vwo-advies gekregen? Dan ga je bij ons naar de brugklas havo/vwo. In deze brugklas dagen wij je uit om te ontdekken welke leerweg het beste bij jou past, havo of vwo. Na de brugklas stroom je door naar 2 havo of 2 vwo.   

Vwo+

Heb jij een brede interesse en kun jij wel wat extra uitdaging gebruiken? Dan zit je op het vwo+ goed. Je leert wetenschappelijk onderzoek te doen en je volgt drie uitdagende richtingen: gymnasium, Technology Programme en International Cambridge Programme. Na de onderbouw kies jij met welke richting jij verder wilt richting je examen.

Bij gymnasium is er veel aandacht voor spannende verhalen over de Grieken en Romeinen. Je leert over geschiedenis, kunst, cultuur, filosofie en architectuur. Je leert ook een aantal algemene vaardigheden: je vergroot je tekstbegrip, je spreek-, taal- en schrijfvaardigheid, je algemene ontwikkeling, je kritisch denkvermogen en je probleemoplossend vermogen. Zaken waar je je hele leven wat aan hebt! 

In het Technology Programme maak je kennis met verschillende vormen van technologie: van medische technologie en robotbouw tot architectuur en ruimtevaart. Je gaat in groepjes bezig met het ontdekken, ontwerpen en presenteren van allerlei technologische ontwikkelingen. Ook ga je met een zelfgebouwde en -geprogrammeerde robot strijden tegen andere scholen.

International Cambridge Programme: Internationaal je mannetje of vrouwtje staan. Vaardig genoeg zijn om over de grenzen te kunnen leren, studeren en werken. Deze kennis en vaardigheden leer je in het International Cambridge Programme. Cambridge certificaten zijn niet alleen internationaal erkend, de kennis van het Engels is ook heel nuttig als je later gaat studeren aan een universiteit in Nederland.

Oriëntatie op Wetenschappelijk Onderzoek
Oriëntatie op Wetenschappelijk Onderzoek is een vak dat je drie uur per week krijgt. Onder begeleiding van een docent werk je in groepen zelfstandig aan een thema. Zo leer je onderwerpen op een wetenschappelijke wijze te benaderen. OWO draait dus om wetenschappelijk denken, werken en onderzoeken.

Agenda van het havo/vwo

Havo/vwo en vmbo: introductie
Introductiebrieven op de website

Klas 1: introductie

Havo/vwo 2-3-4-5-6: aanvang lessen volgens rooster